- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
“Fotograful Unirii” de Denis Dinulescu, în premieră @ TNB
Spectacolul “Fotograful Unirii” de Denis Dinulescu, în regia lui Mihai Panaitescu, producţie a Teatrului de Artă Deva, va fi prezentat, în premieră naţională, pe 4 martie, la Sala Studio a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti.
Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român, cu acelaşi prilej va fi prezentată şi expoziţia de fotografie şi tehnică fotografică de acum un secol “100 de chipuri româneşti” de Radu Chindriş, produsă de “Fugaşin & Partenerii”.
Evenimentul, organizat în cadrul Programului Centenarul Marii Uniri de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti, este dedicat lui Samoilă Mârza, de la care ne-au rămas puţinele şi singurele fotografii-mărturie cu delegaţiile prezente la Marea Adunare Populară de la Alba Iulia.
“Destinul lui Samoilă Mârza este unul dramatic. Înrolat ca fotograf militar de Imperiul austro-ungar pe fronturile Primului Război Mondial din Italia şi Galiţia, Mârza fixează ororile conflagraţiei pe plăcile de sticlă ale aparatelor de fotografiat de acum un veac. Lăsat la vatră, pleacă de la Galtiu, pe bicicletă, la Adunarea de la Alba Iulia, dar nu este primit în Sala Unirii fiindcă nu avea acreditare. Aşadar imortalizează doar scenele exterioare. La începutul anului 1919 Samoilă Mârza şi-a publicat fotografiile într-un album intitulat “Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri”, menţionat şi în ziarul “Alba Iulia” din 10 martie. Albumul a fost prezentat de către delegaţia română şi la Conferinţa de pace de la Versailles. Spre sfârşitul vieţii, sărac şi demn, Samoilă Mârza vrea să îi dea lui Ceauşescu un album cu fotografiile sale, şi are sprijinul unui militar român care, de altfel, apare de-a lungul timpului, în spectacol, însoţind mereu destinul eroului“, se arată în descrierea spectacolului.
Din distribuţie fac parte Eugen Pădureanu (Samoilă Mârza), Delia Lazăr (soţia lui), Mihai Panaitescu (un militar al Armatei Române), Andreea Pascu (Nepoata României Mârza).